Něco o palačinkách…

Aneb s palačinkami je to ve Francii trochu složitější než v Čechách. Palačinky, nebo-li crêpes, jsou specialita z Bretaně, která je známá po celé Francii (i mimo ni). Bretaň je administrativně rozdělená na 4 departmenty a samozřejmě každý department má svůj „zaručený“ recept na palačinky. Někde jsou tenčí, někde silnější, můžou být tmavší nebo světlejší… Odkud pocházím já (Ille et Villaine, department 35) jsou slané palačinky tmavší, silnější a říkáme jim galettes (číst [galet]). Crêpes ([krep]) jsou v Ille-et-Villaine sladké palačinky. V departmentu Finistère (29) dělají světlejší slané palačinky, které jsou úplně tenké a proto říkají crêpes slaným i sladkým palačinkám.

Galettes mají tmavší barvu díky pohankové mouce, která je přírodně bezlepková. Moje těsto je díky tomu 100% bezlepkové a bez laktózy. Galettes jsou plněné dle chuti, od nejjednodušších jen se slaným máslem, až po galettes s různými náplně z masa, zeleniny nebo mořských plodů. V podstatě jsou jako pizza, můžeme přidat tolik ingrediencí, kolik chceme.

Tradiční náplň je complete ([komplet]): šunka, sýr, vajíčko ve stylu volského oka. Osobně ji mám ráda s rajčaty navíc, které přidají čerstvost a šťavnatost.

Sýr je samozřejmě základní ingrediencí v téměř každé palačince. Klasický se jedná o sýr Ementál, ale pokud chcete vyzkoušet novou chuť nebo experimentovat, tak můžete použít kozí sýr, Brie nebo Camembert.

Další specialita z mého kraje Ille-et-Vilaine, kterou bych chtěla zmínit, je galette-saucisse. Tuto specialitu najdeme na každém trhu, festivalu nebo na jakékoliv venkovní akci. Je to grilovaná klobása zabalená v slané palačince s hořčici nebo kečupem, prostě něco jako český parek v rohlíku nebo bretaňský hot-dog.

Do teď jsme se bavili hlavně o slaných palačinkách. Je na čase se něco říci o sladkých palačinkách, které jsou zde známější. Sladké palačinky jsou dělané z klasické pšeničné mouky. Klasické jsou samozřejmě s cukrem, džemem nebo s čokoládovou polevou, ale jsou také výborné se slaným karamelem nebo s citronem, který je doplněný medem.